Liapor csoport | Árjegyzék | Árusító helyek | | Letölthető anyagok

Zöldtetők

   
A Liabau kft. tagja a  ZÉOSZ-nak, a Zöldtetőépítők Országos Szövetségének 

Mi a zöldtető és annak előnyei:

1. ábra Liaporos felépítésű zöldtető

 Napjainkban, mikor nyakunkon a klímakatasztrófa, különösen fontos a zöldtetők építése, mert az különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek közül néhánnyal a klímakatasztrófa hatását is csökkenthetjük.
Az előnyös tulajdonságok:

 Zöldtetők - Liabau Építőipari Kft.


1. Hő és hangszigetelés:
A zöldtető a tetőréteget szigeteli, nem csak télen, ahol a hőszigetelési tényező miatt kevesebb tüzelőanyagot kell felhasználnunk, hanem nyáron is, ami pedig jobb, hűsebb belső hőmérsékletet eredményez és ezzel az áramfelhasználást csökkenti.  Ezt a hűsebb környezetet a növények egyrészt árnyékoló hatásokkal, másrészt párologtatással érik el.
A földréteg és növényréteg együtt nagyon jó természetes hangcsillapítást is eredményez.
2. Mechanikai védelem:
A zöldtető a szigetelő réteget mechanikailag védi a sérülésektől. Ez a védelem olyan fokú hogy a tetőn járhatuhatunk, gyalogutakat alakíthatunk ki.
3. Vízmegtartó képesség:
A nagy záporok, özönvízszerű esők, egy jelentős részét a zöldtető visszatartja,  így a lefolyóvezetékeket megkíméli.
4. A levegő minőségének javítása:
A növények ezenkívül tisztítják a levegőt a portól, kosztól, azaz szűrőhatást gyakorolnak.
A párologtatás a minket körülvevő levegő páratartalmát előnyösen befolyásolja és egészségesebb környezetet teremt.

A napfény hatására a széndioxidból oxigént állítanak elő, azaz az üvegházhatást okozó széndioxid tartalmát csökkentik.
5.Esztétikai élmény:
Egy szép zöldtető szemet gyönyörködtető, kellemes hangulatot teremt.


Hová építhető zöldtető?
Gyakorlatilag minden, 30° alatti dőlésszögű tető, lapostető megfelelő hely zöldtető építésére.
A zöldtetők építése különösen városokban fontos, ahol az épületek és a vitatható városrendezési elvek (lsd. Budapest) lassan minden zöldet kiirtanak, ennek minden az emberre káros következményével együtt.


Mi a zöldtetőépítés problémája?
A zöldtető egy  vékony földréteg, amelyben növények élnek. Ezt a földréteget olyan állapotban kell tartani, hogy abban a növények meg tudjanak élni.
Elsősorban gondoskodni kell, hogy a növénynek elegendő nedvesség álljon rendelkezésére. (Azaz a föld ne száradjon ki)
Intenzív zöldtetőknél ezt rendszeres locsolással érik el.
Extenzív tetőknél nincs rendszeres locsolás, a zöldtető felépítése biztosítja, hogy a tető a leesett csapadékot a következő esőig tárolni tudja.
A következőkben csak az extenzív zöldtetőkről lesz szó.

 Zöldtetők - Liabau Építőipari Kft.  2. ábra Egy tipikus zöldtető felépítés Liapor agyagkaviccsal

Az általunk javasolt egyszerű zöldtető felépítés:
– vízszigetelés min. 2 rtg. gyökérálló olvasztható bitumenlemez,
– drénlemez (tojástartó) a kifolyónyílással felfelé, erős stabil (márkás)
– Liapor Hydro 8/16, 20 cm vastag,
– geotextil,
– 30 cm vastag termőréteg, amelyben 40% Liapor Hydro 4/8 KK , más néven Liadrain van bekeverve.
– megfelelő szárazságtűrő növényzet.

Egy extenzív zöldtető (a vízszigetelés fölött) három fő rétegből áll:
drénréteg, földréteg, növényzet

A drénréteg biztosítja, hogy ha túl sok a víz az altalajban, az ne tudjon felhalmozódni, hogy a gyökerek levegőzhessenek és ne rohadjanak meg.  Ezenkívül a drénrétegben történik a  víz egy részének tárolása, és lassú elpárologtatása is. (Mint látható egy főréteg több rétegből is összetevődhet ) 
A földréteg biztosítja a víz másik részének tárolását (egyes zöldtető rendszerekben csak ez tárol vizet), valamint a drénrétegből visszapárolgó nedvesség elosztását, a növény tápanyag felvételét, rögzítését, stb.
A növényzet összhangban kell hogy legyen az első két réteggel, illetve azok a növényzettel.
Tehát nem ültethetünk akármit a zöldtetőre! A fű, amely sokszor még 1,5 m vastag termőtalajban is kiszárad nyáron, nem alkalmas extenzív zöldtető növényzeteként! De ugyanúgy  egy 20 cm vastag zöldtetőre nem ültethetünk 40-60 cm magas bokrokat, mert a 20 cm talajréteg nem tudja azokat megfelelően rögzíteni, megtartani.
Tehát a három rétegnek együtt kell dolgoznia, amelyek gondos zöldtető kertészeti tervezést kívánnak.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a fent felsorolt problémák közül a legnehezebb a vékony földréteg megfelelő nedvességét hosszú időn keresztül, a következő esőig biztosítani. Ehhez hazánk éghajlati viszonyai között minél nagyobb víztárolókapacitású drén és talajréteg szükséges.


Miért jó a Liapor a zöldtetőépítésben?
A Liapor konszern kertészeti szempontból két féle terméket gyárt, amelyek a kémhatásukban különböznek egymástól. A Liapor Hydro márkajelű semleges kémhatású (pH=7) agyagkavicsot kertészeti célú alkalmazásokra és a Liapor NW; a Liapor HD; Liapor MD (az utóbbi Magyarországon nincs forgalomban) anyagokat, melynek kémhatása 9-9,5 pH értéket mutat, építési célú alkalmazásokra. A gyakorlatban Magyarországon mégis – elsősorban az ára miatt a Liapor NW 8/16  ömlesztett terméket alkalmazzák.
A Liapor nagyon jó vízfelvételi és vízt árolási tulajdonságokkal rendelkezik
 

3. ábra A Liapor NW 8/16 vízfelvételi görbéje

A Liapor golyókat a víz alá nyomva látható, hogy jelentős vízmennyiséget képesek felvenni. (3 hónap alatt kb.70 s%)
 
A vízfelvétel lassan megy.

 Zöldtetők - Liabau Építőipari Kft.
 Zöldtetők - Liabau Építőipari Kft.  4. ábra  Liapor agyaggolyó felnagyítva. Jól látható a külső klinkeres burolat, amelyen repedések vannak. A víz ezen keresztül kell hogy behatoljon a belső fekete, szivacsos részbe. A szivacsos részben, de a repedéseken keresztül is ez diffúzió útján történik, amely a folyamatokat jelentősen lelassítja.

Mint a jobb oldali ábrán látható, a Liapor a felvett vizet nehezen adja le. Ez annak köszönhető, hogy a vízleadás is diffúzió útján, a kapillárisokból a felületen lévő réseken át történik. Ez összehasonlitva egy normál tőzeges talaj, vagy kőzetgyapot vízleadásával, sokkal lassabb. Így egy liaporos drénréteg a tűző napfény, felmelegedés hatására sokkal lassabban veszti el a nedvességet – azaz tovább tud “kitartani” és a naplemente után visszanedvesíti a talajt.   Zöldtetők - Liabau Építőipari Kft.
5. ábra Liapor Hydro termékek vízleadása (H jelűek)

A zöldtetős víztárolási megoldásoknál az egyszerű tálcás rendszer is ismert. Innen a víz párolgás útján távozik el. Hasonlóan az 5. ábra kőzetgyapotjához, ahol látni, milyen hirtelen történik a súlycsökkenés. A Liaporos megoldás ettől annyiban jobb, hogy a vízmolekulának előbb a golyó felületére kell kidiffundálnia, és csak aztán tud elpárologni. Ezért ez a folyamat sokkal lassabb, a Liaporos réteg tovább tartja meg a vizet.

A tört anyagok (KK jelűek) valamivel gyorsabban veszik fel és adják le a vizet, mint a gömb 
alakúak,  aminek az oka, hogy a víznek nem kell a felületi repedések “akadályán” áthaladnia.
ezért ezeket a talajkeverékekhez ajánljuk.
A Liapor fagyálló (a perlit pl. nem), így télen nyáron ugyanúgy viselkedik, nem roncsolódik.
A Liapor könnyű
A 8-16 mm átmérőjű szemcsék frakciójának halmazsúlya 320-390 kg/m3. Ez 20 cm vastag drénréteg esetén kb. 70 kg/m2 födémterhelést eredményez. Egy 1200 kg/m3 sűrűségű termőtalajba Liaport keverve jelentős súlycsökkentést érhetünk el.
A Liapor jó hőszigetelő
A száraz Liapor
λ=0,08 w/mK hővezetőképességű. Természetesen ez nedves “vízfelszívott” esetben romlik, de a víz λ=1 w/mK értékétől, vagy egy átázott talaj hővezetésétől messze elmarad, azaz sokkal jobb hőszigetelő azoknál.
A Liapor szilárd
A szemcsek szilárdsága >2 N/mm2, ami nem csak lépésállóságot jelent, hanem kisebb járművek ráhajtását is lehetővé teszi. Ez egy különleges képesség és messze meghaladja pl. a tálcás polisztirol rendszerek szilárdságát. Kerti utak alá, pl járókövek alá is kiválóan alkalmas.
Hozzá kell tenni hogy ha Liaport “tojástartó” drénlemezre helyezzük, akkor megfelelően stabil kivitelű (márkás) terméket válasszunk, mert lehetséges hogy az lesz a gyenge pont!
A Liapor nem éghető
A szemcsék 1200 °C-on lettek kiégetve. Így nem csak hogy nem éghetőek, hanem tűzállóak!
Ezzel ellentétben a polisztirol pl. éghető, és az égésénél mérges gázok keletkeznek. Léteznek olyan adalékolt polisztirol anyagok, amelyek nem éghetőek, de hőhatásra ezek is bomlanak, ugyanúgy mérgesgázokat fejlesztve.
A Liapor környezetbarát

 Zöldtetők - Liabau Építőipari Kft.   6. ábra vízkultúrás zöldségtermesztés Liaporos szubsztráton.

A Liapor csak agyagot tartalmaz, műanyagokat, vagy egyéb természettől idegen anyagot nem.
A növényeket nem károsítja, sőt műtalajként is használható. Ezt mutatja az ábra is. Bővebben lsd. a kertészet / zöldség termesztés menűpont alatt.

A Liapor tartós
Az égetett agyag szerkezete stabil, nem oxidálódik, nem rothad, nem alakul át, mechanikai hatásoknak ellenáll.
Ezért a fenti előnyös tulajdonságait szinte időtlen időkig megtartja.

 A fenti tulajdonságok miatt a Liaport a zöldtető építésnél drénrétegként és földrétegbe keverve is alkalmazzák.


A növényzet
A növényzetnek alkalmazkodnia kell az első két réteg adottságaihoz. Pl. a rendelkezésre álló zöldtető teljes vastagsága meghatározza a drén és földréteg vastagságot, ami megint a választható növények körét jelöli ki. (Fordítva, ha valaki egy bizonyos típusú növényhez ragaszkodik, azzal a szükséges vastagságot is meghatározza.)
A választható növények körét éghajlatunk is meghatározza: egy Németországban (statisztikailag kb.200 nap esős egy évben) jól működő zöldtető ugyanolyan felépítésben nem biztos hogy Magyarországban életben marad.

 7. ábra  Létezik a gyepszőnyeghez hasonlóan speciálisan a zöldtetőre alkalmas növényzettel beültetett növényszőnyeg, amely megkönnyíti a tetőkertek gyors felépítését. A növények gyökerei átnőnek az alattuk elhelyezkedő termőtalajba.  Zöldtetők - Liabau Építőipari Kft.
 Zöldtetők - Liabau Építőipari Kft.  Hasonlóan tipikus zöldtetőhöz illő, szárazságtűrő növényeket termel a Berger Trió kft. (9241 Jánossomorja, Lovarda u. 80;   www.bergertrio.hu,  T:06-30-9395940)

A zöldtetők nem tudnak egyedül megakadályozni egy klímakatasztrófát, de lassítják azt! Ehhez a Liapor hatékony segítséget tud nyújtani.