Liapor csoport | Árjegyzék | Árusító helyek | | Letölthető anyagok

A Reapor akusztikus tulajdonságai

   

Ha a hulladéküvegből készült Liaver duzzasztott üveggyöngyöt ismét felmelegítjük és nyomás alatt táblákba préseljük,  Reapor  márkanevű terméket kapunk. A Reapor menűpont alatt lsd. az előállításról, és felhasználásról még részletesen. A következőkben kizárólag az akusztikai szempontból fontos tulajdonságokkal és felhasználásokkal foglalkozunk.

A Reapor kimagasló hangabszorpciós (hangelnyelő) tulajdonsággal rendelkezik.

 A Reapor akusztikus tulajdonságai, Reapor hangszigatelő tábla és alkalmazásai, kitűnő hangabszorpció, könnyű súly, környezetbarár, jó hőszigetelés  Ezt mutatja az 1. ábra, melyet a német Frauenhofer Institut mért meg. Ezért a Reaport különböző akusztikai célokra használják.
 

1. ábra


A teremkusztika javítása az egyik ilyen. Így a Reaport alkalmazzák hangstúdiókban, irodákban, konferenciatermekben, nagyobb nyilvános termekben, pl.: posta, pályaudvarok,  de olyan helyen is, ahol a keletkező zaj magas, pl.: lőterek, géptermek, gyári csarnokok.
 A 2. ábra egy gépterem (50m3) utánzengési idejét mutatja csillapítatlanul, csak mennyezeti (19 m2) csillapítással és a falakat is csillapítva (60 m2)

 A jobb csillapítás érdekében a Reapor lemezeket a falak és a mennyezet előtt 5 cm-re helyezték el. Látható az utánzengési idő drasztikus csökkenése, azaz a terem elnyeli a keletkezett zajokat.

Mivel a Reapor drága anyag, ezért az ebből készült borítást célszerű a zajforrás közelében elhelyezni, hogy a csillapítás minél hatásosabb legyen.
Pl.: az alagutakban, metróban célszerű a hangszigetelő elemeket a kerekek magasságában rögzíteni. Egy ilyen gyakorlati példát mutat a 3. ábra, ahol  a Thalys nagysebességű vonat, amely az Amsterdam-Brüsszel-Párizs útvonalon közlekedik, a Dortsche-Kil-i vízalatti alagút

A Reapor akusztikus tulajdonságai, Reapor hangszigatelő tábla és alkalmazásai, kitűnő hangabszorpció, könnyű súly, környezetbarár, jó hőszigetelés 

 hangszigeteléséhez 5250 m2  Reapor                                                            2. ábra
elemet használtak fel.

A Reapor akusztikus tulajdonságai, Reapor hangszigatelő tábla és alkalmazásai, kitűnő hangabszorpció, könnyű súly, környezetbarár, jó hőszigetelés   A táblák a Henkel Bautechnik GmbH német cég speciálisan erre a célra  kifejleszett ragasztóanyagával lettek rögzítve. Ma a Reapor az egyetlen építőanyag, amely ilyen nagyteljesítményű hangcsillapításra képes, tűzálló, stabil, környezetbarát, stb.

3. ábra

Hasonló megoldás lenne kedvező a budapesti metrók alagútjaiban is.


Másik megoldás a Reapor hatásosságának növelésére a hanggerjesztő tárgy beborítása, azaz a bekapszulázás.  Ezt pl. az áramfejlesztőknél, motoroknál, és egyéb kisméretű zajforrásoknál alkalmazhatják

 A hangteljesítmény jelentősen lecsökken, miközben a felhasznált Reapor mennyiség a minimális. A legegyszerűbb bekapszulázási mód, OSB lapból, vagy gipszkarton lapból egy külső borítást készíteni és erre belülről a speciális Henkel ragasztóval a Reaport rögzíteni.

                                                                         4.ábra

A Reapor akusztikus tulajdonságai, Reapor hangszigatelő tábla és alkalmazásai, kitűnő hangabszorpció, könnyű súly, környezetbarár, jó hőszigetelés