Liapor csoport | Árjegyzék | Árusító helyek | | Letölthető anyagok

A Liaver akusztikus tulajdonságai

A Liaver nem más, mint hulladéküvegből készült duzzasztott üveggyöngy. Hogy ennek ellenére az ára elég magas, azt a magas energiaárak és begyűjtési költségek okozzák. A Liaver előállításáról, tulajdonságairól és egyéb, nem akusztikai felhasználásáról lsd. a Liaver menüpontot.


A Liaver-acryl

Ha a Reaport megnézzük, abban semmi más anyag nincs, csak üveg. Az üveg rugalmassága viszont elég kicsi. Ezért a Reapor megfelelő szilárdsága ellenére is rideg, törékeny, speciális rögzítést igényel. A Liaver-acryl a Liaver golyók poliacryl-gyantás összeragasztásából keletkezett. Így a gyártott Liaver-acryl táblák mechanikai tulajdonságai jobbak, az anyag rugalmasabb.  Ezért jól fúrható, és megfelelő módon csavarral is jól rögzíthető.

 A Liaver-acryl anyag hangabszorpcióját az 1. ábra mutatja. Összehasonlítva a Reapor adataival, a Liaver-acryl NRC értéke 0,78, míg a Reaporé 0,95. Azonban még a 0,78 is egy szép érték.

Így a Liaver-acryl ott helyettesítheti a Reaport, ahol az akusztikai követelmények nem túl kiélezettek.
Mivel a Liaver-acryl egy vadonatúj termék egyéb felhasználási és mérési adatok még kidolgozás alatt vannak.

                                                                         
                                                           1.ábra

Liaver, akusztika, Liaver-acryl vegyület, Liaver beton akusztika 


Mivel a Liaver jobb akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik mint a Liapor, feltehetően az abszorpciós nyereség is nagyobb egy Liaver beton ill. Liaver estrich, ill. Liaver habarcs terméknél, mint a megfelelő Liapor termék esetén. Erről azonban csak közvetett mérések állnak rendelkezésre. Pl.: A Liapor-Liaver beton (lsd. a multiterm rendszerek menüpontot) készházfalak léghanggátlása a különböző vastagságú és összetételű készházfalak esetén.