Zöldtetőt építene? Jó döntés!

Tájékozódjon a megfelelő rétegrend kialakításának lehetőségeiről is!

 Fektessen be most néhány percet az informálódásba, és ismerje meg, a Liapor termékei hogyan járulnak hozzá a tökéletes zöldtető kivitelezéséhez!

Nem mindegy, mi kerül a növények alá! A Liapor termékek hatékonyan, szakértő, és környezetbarát módon segítik elő a zöldtetők tökéletes szépségét.

Miért jó egy zöldtető?

Szemmel láthatóan növekszik a zöldtetők népszerűsége napjainkban. Nem véletlenül, hiszen a környezettudatosság és a környezetvédelem szerepe jelentősen felértékelődött, a szinte már a küszöbünkön toporgó klímakatasztrófa okán.

A zöldtetőnek rengeteg előnyét élvezhetjük, azon kívül is, hogy esztétikus és üde színfoltja lehet az épített környezetünknek. Javítja a levegő minőségét, kíméli a csatornarendszert a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadéktól, hiszen annak egy részét megtartja a tetőn lévő talaj. Köztudottan jól szigeteli a tetőréteget is, télen a fűtés költségeit mérsékelhetjük, nyáron pedig kellemes, hűvösebb belső hőmérsékletet biztosít, és a klímaberendezés üzemeltetésének áramfelhasználásán is spórolhatunk általa. Nem utolsósorban mechanikailag védi a tetőszigetelést a sérülésektől.

 

Milyen lehet a zöldtető?

Zöldtetők tekintetében, két típust különböztetünk meg. Az egyik az intenzív zöldtető, melynek jellemzője, hogy egy vékonyabb földréteg borítja, amelyben a növények élnek. Ebben az esetben rendszeresen gondoskodnunk kell arról, hogy mindig megfelelő nedvességet biztosítsunk. Ezt rendszeres öntözéssel érhetjük el.

A másik típus az extenzív zöldtető, amely nem igényel rendszeres locsolást, hiszen a kialakított rétegrend biztosítja azt, hogy a zöldtetőt borító földréteg tárolja a nedvességet, a következő esőzésig.

Egy tipikus zöldtető felépítés Liapor agyagkaviccsal

Az általunk javasolt egyszerű zöldtető felépítés:
– vízszigetelés min. 2 rtg. gyökérálló olvasztható bitumenlemez,
– drénlemez (tojástartó) a kifolyónyílással felfelé, erős stabil (márkás)
– Liapor Hydro 8/16, 20 cm vastag,
– geotextil,
– 30 cm vastag termőréteg, amelyben 40% Liapor Hydro 4/8 KK , más néven Liadrain van bekeverve.
– megfelelő szárazságtűrő növényzet.

Egy extenzív zöldtető (a vízszigetelés fölött) három fő rétegből áll: drénréteg, földréteg, növényzet

A drénréteg biztosítja, hogy ha túl sok a víz az altalajban, az ne tudjon felhalmozódni, hogy a gyökerek levegőzhessenek és ne rohadjanak meg.  Ezenkívül a drénrétegben történik a  víz egy részének tárolása, és lassú elpárologtatása is. (Mint látható egy főréteg több rétegből is összetevődhet )
A földréteg biztosítja a víz másik részének tárolását (egyes zöldtető rendszerekben csak ez tárol vizet), valamint a drénrétegből visszapárolgó nedvesség elosztását, a növény tápanyag felvételét, rögzítését, stb.
A növényzet összhangban kell hogy legyen az első két réteggel, illetve azok a növényzettel.
Tehát nem ültethetünk akármit a zöldtetőre! A fű, amely sokszor még 1,5 m vastag termőtalajban is kiszárad nyáron, nem alkalmas extenzív zöldtető növényzeteként! De ugyanúgy  egy 20 cm vastag zöldtetőre nem ültethetünk 40-60 cm magas bokrokat, mert a 20 cm talajréteg nem tudja azokat megfelelően rögzíteni, megtartani.
Tehát a három rétegnek együtt kell dolgoznia, amelyek gondos zöldtető kertészeti tervezést kívánnak.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a fent felsorolt problémák közül a legnehezebb a vékony földréteg megfelelő nedvességét hosszú időn keresztül, a következő esőig biztosítani. Ehhez hazánk éghajlati viszonyai között minél nagyobb víztárolókapacitású drén és talajréteg szükséges.

Ajánlott Liapor termékek:

Liapor Hydro 8/16 (Liaflor)

Liapor Hydro 8/16 (Liaflor)

Liapor Hydro 4/8 KK ( Liadrain)

Liapor Hydro 4/8 KK ( Liadrain)

Miben segít a Liapor a zöldtető kivitelezésénél?

A Liapor konszern termékeinek köszönhetően, extenzív zöldtető építésekor már hazánk éghajlati viszonyai közt sem kell többé azon aggódnunk, hogy kiszáradnak a növényeink. Ennek a problémának a megoldása a megfelelő rétegrend kialakításában rejlik, vagyis, hogy a növénytakaró és a talajréteg alatt, megfelelő minőségű, jó vízelvezető és vízmegtartó képességű drénréteg kerüljön kialakításra.

A tökéletes szerkezet elkészítéséhez tudnunk kell a födém teherbíró képességét, majd azt eldöntenünk, hogy ennek ismeretében, milyen növényekkel szeretnénk benépesíteni a tetőnket. A három rétegnek (növényzet, talaj, drénréteg) ugyanis együtt kell tökéletesen működnie. Egymáshoz kell igazítani őket, már a tervezési fázisban is. A zöldtető megálmodása tehát könnyű és idilli, kialakítása viszont precíz, kertészeti tervezést is igénylő folyamat.

A Liapor nagyon jó vízfelvételi és –tárolási tulajdonságokkal rendelkező anyag, amelyet a drénréteg kialakításhoz ajánlunk.  Könnyű súlyának köszönhetően csökkenthetjük a födémterhelést. Égetett agyag szerkezetéből adódóan teljes mértékben tűzálló és mivel 100% természetes alapanyagból készül, maximálisan környezetbarát. Szemcseszilárdsága lehetővé teszi, hogy nyugodtan sétálhatunk felette, de kisebb járművek súlya alatt sem sérül. Ezen tulajdonsága miatt, kizárólag minőségi, stabil kivitelű drénlemezt javaslunk alá. Az égetett agyagból készült Liapor szerkezete egyáltalán nem oxidálódik, nem rothad, és a mechanikai hatásoknak is ellenáll, szinte a végtelenségig, emiatt drénrétegnek, vagy a földrétegbe keverve egyaránt jó választás.

Hozza Ön is zöldtető alá a terveit! Liaporral.