Liapor csoport | Árjegyzék | Árusító helyek | | Letölthető anyagok

Szemcsehézagos könnyűbetonok

Leírás: A szemcsehézagos betont, vagy más néven egykomponensű betont, pórusbetont, no fines betont,drénbetont, drain betont  Liaporból, különböző szemcsenagysággal lehet előállítani. Jó hőszigetelő, könnyű, megfelelő szilárdságú. A Liapor golyókat cementtejben forgatva és kiöntve, a cementtej a golyók érintkezési pontján történő megszilárdulása után az egyes golyókat összeragasztja. Így egy összefüggő lyukacsos szilárd testet keletkezik. (lsd. a képet a bedolgozásnál később)
Ez a vizet nem szívja, így az az egyes golyókba az csak kismértékben szívódik be. Ugyanakkor a golyók közti lyukakon a víz, ill vízgőz, vagy egyéb gáznemű anyag könnyedén áthalad.


Előállítás, receptúra:
Szemcsehézagos betont egyszerű előállítani.  Az alábbiakban néhány irányreceptúrát közlünk, kipróbálásra. A receptúra használatából eredő mindennemű kár igényt kizárunk.
drainbeton, szemcsehézagos beton, drénbeton, egykomponensű beton, no fines beton
A szemcsehézagos betont nagyobb mennyiségben  transzportbeton keverőkkel lehet előállítani, illetve létezik  olyan szállítókocsi is, amely a Liapor, a cementet, s a vizet a kifújáskor egy un. keverzőfejben  elegyíti,  és így pont annyit állít elő a drénbetonból, amennyire szükség van.
drainbeton, szemcsehézagos beton, drénbeton, egykomponensű beton, no fines betonEzt  a keverőfejet  mutatja a mellékelt ábra.

A házilagos bekeverés egyszerű: A megfelelő arányos mennyiségeket (pl.50 literes keverőhöz a recept egyhuszad részét) előkészítjük. Először a cementtejet keverjük meg, majd beforgatjuk a Liapor agyaggolyót is. Akkor az anyagot kiöntjük, és azt szemügyre vesszük. A golyók mindenütt ezüstösen csillognak a cementtejtől, és a keverő dobjában még maradt cementtej, akkor a víz
túl sok volt. Ha a dobban nem maradt cementtej, és a golyók felülete pedig nem csillog mindenütt, azaz nincsenek teljesen bevonódva cementsárral, akkor a víz túl kevés volt.  Így a pontos vízmennyiség “bejátszható”.


Bedolgozás:
A   szemcsehézagos Liapor beton befújásra, vagy beöntésre kerül. Vibrálásra, vagy egyéb tömörítésre nincs szükség. A felületet egy  szintezővel le kell húzni. dörzsölni, simítani nem lehet, mert a szemcsék kigörögnek. Amennyiben sima, pl. csempézhető felületre van szükségünk, úgy kb. 1 cm vastagságban cementhabarcs símítást húzhatunk rá. Ha a cementhabarcs nem túl plasztikus, és nem folyik be a golyók közé, akkor csinálhatjuk ezt a friss szemcsehézagos beton terítésével egyidőben is.
A tágulási hézagokat itt is ugyanúgy be kell tartani, mint más betonozási eseteknél.
Az ábra egy   szemcsehézagos Liapor betont mutat. Jól látható a felület durvasága, ill. a vágásnál a golyók belső szivacsos szerkezete.                                                                                                                            drainbeton, szemcsehézagos beton, drénbeton, egykomponensű beton, no fines beton


Alkalmazás:
A szemcsehézagos Liapor betont elsősorban feltöltésként alkalmazzák.   Így pl. boltívek feltöltésére, vagy tálcás födém szintkiegyenlítésére, de különösen fafödémek feltöltésénél. pl: tetőtérbeépítésnél, vagy pedig a műemlékvédelemben ill. egyéb épületek védelmében.
 
Egy ilyen alkalmazást mutat az ábra.                    drainbeton, szemcsehézagos beton, drénbeton, egykomponensű beton, no fines beton
 Ennek oka, hogy a szemcsehézagos beton könnyű, jó hőszigetelő, jó hangcsillapító, de különösen hogy a páraátvezető képessége kiváló, ami lehetővé teszi a fa “légzését”. Így a fa mellé közvetlenül, párakiegyenlítő réteg nélkül  beönthető.  Az alábbi táblázat az LAC 2 néhány konkrét értékét mutatja.
                                                                                                                                drainbeton, szemcsehézagos beton, drénbeton, egykomponensű beton, no fines beton

Másik felhasználási mód a magasépítésben a szemcsehézagos betonból készült falak. Ilyen falazóblokkokat lehet kapni. Különösen alkalmasak olyan épületek pl.: istállók falainak építésére, ahol a levegőcsere fontos.  Lsd. még bővebben a mezőgazdaság menűpont alatt.
 A mélyépítésben, geotechnikában is igen széles  lehetősége van a Liapor szemcsehézagos beton használatának. (lsd. bővebben a geotechnika menűpont alatt)  Így pl.: az egri kazamaták feltöltése lehetne egy jó felhasználás: mert az anyag környezetbarát, jó teherbíró képességű > 4 N/mm2 (LAC 4) és a talaj vízháztartását a jó vízáteresztés miatt nem befolyásolja. Ausztriában alkalmazták már az anyagot ilyen célra. Egyéb lehetőségek: vízmedence külső oldali Liapor betonos szigetelése, hídfő talajnyomás mentesítése, hegyoldalban vezető utak stabilizálása, út-, vasút építés lápos, vagy nem elég tömör talajokon.