Liapor csoport | Árjegyzék | Árusító helyek | | Letölthető anyagok

Liapor látszóbeton

A következőkben a monolit látszóbeton falakról lesz szó. A Liapor falazóblokkokból készült “látszó”, azaz vakolat nélküli falat lsd. a falazóblokkoknál.

A probléma:


1. A készház gyártásnál a Liapor beton falakat vízszintesen fekve öntik ki, majd a szilárdulás után billentik az asztalt függőleges helyzetbe. Így, mivel a falvastagság 25-50 cm, a beton szétosztályozódásának a veszélye kicsi, a fal minden egyes magasságban hasonló tulajdonságú lesz. 
Ezzel szemben egy 2,8-3,5 m magas zsalu esetén a szétosztályozódás veszélye erőteljesen megnő. Gondoljunk rá, hogy pl. a Liapor NW 4/8 adalék halmazsúlya 350-390 kg/m3!. Ezt egy esetleges bevibrálás még jobban elősegíti. A könnyű bedolgozhatóság megköveteli a pumpálhatóságot, esetleg még az öntömörödést is (ez nem feltétlenül szükséges).

2. A beton ugyanakkor megfelelő hőszigeteléssel kell hogy rendelkezzen, hogy a mai kor követelményeinek meg tudjon felelni. Mivel a pumpálhatósághoz és az öntömörödéshez is mészkőliszt kell, ami pedig nehéz és jó hővezető, ezért ennek a hatását is ellensúlyozni kellett.  Így Liapor-Liaver kevert adalékot használtak, ami viszont drágító tényező volt.

A megoldás:

A megoldás először Svájcban szöletett meg, majd Németországban (Infraleichtbeton), majd egy ehhez hasonló Ausztriában.

 A jobboldali kép egy osztrák mintát mutat, amelyet épp vizsgálnak. Ez mint külső homlokzati elem is megfelelő. Ámbár a külső felület egy zárt betonfelületet mutat, mégis jelentős mennyiségű levegőt tartalmaz és ezért indokolt lenne a “haufwerksporig” azaz részlegesen hézagtömör elnevezés. A beton fajsúlya 800 kg/m3.
A beton természetesen fagyálló. Mégis a még jobb tartósság érdekében javasolják a beton hidrofobizálását, függetlenül attól, hogy helyben öntött, vagy gyárban késztermékként gyártott látszóbetonról van szó.
Ennek megfelelően a termék páraáteresztése nagyon jó. (mü= 20 körül)
Erre a betonra sajnos Ausztriában sincs kötelező érvényű szabvány, csak az ÖNORM EN 1520 tartalmaz ilyen jellegű utalásokat. 

A következő ábra különböző betonreceptúrákkal készült monolit falak “U (w/m2K)” értékeit ábrázolja a falvastagság (Rohbauwandstärke) függvényében.Látható, hogy a 70 cm (=0,7 m az ábrán a m helyett cm-t írtak tévesen) falvastagság esetén elérhető legjobb érték 0,29w/m2K.  (LA=lambda  w/mK; D=sűrűség to/m3).

 Liapor látszóbeton, öntömörödő beton

Liapor látszóbeton, öntömörödő beton

Az LC 8/9 hézagtömör betont jelöl, az LAC jelölés a szemcsehézagos betonokra vonatkozik.

Természetesen a vízszintes asztalon öntött LAC 2-LAC 4 betonokkal ennél jobb értékek is elérhetők.

Referenciák:

 Az első házat, amely Liapor-Liaver keverékes könnyűbetonból a helyszínen lett látszóbetonként zsaluzatba öntve, Svájcban, az Alpok lábánál építették.
Minimalista stílusban, külső belső vakolás nélkül, egy beton, üveg, fa konstrukció.
 Liapor látszóbeton, öntömörödő beton

Fent:kilátás a kertre, lent bal oldalon a konyha, a jobbon a lépcső látható.

 Liapor látszóbeton, öntömörödő beton  Liapor látszóbeton, öntömörödő beton

Hasonlóképpen az irodai nagyobb épületek is sokat megspórolnak a vakoláson, hőszigetelésen, mint pl. az Amtsgericht Frankfurt am Oder (városi bíróság) épülete:
  Liapor látszóbeton, öntömörödő beton
Az alsó két kép lépcsőházi látszóbeton részleteket mutat.(Nem kis dolog, zsaluzási szempontból, természetesen a beton öntömörödő)

 Liapor látszóbeton, öntömörödő beton  Liapor látszóbeton, öntömörödő beton

 
Hasonló épületek vannak még Berlinben, és 2-3 helyen Svájcban. Ez az építészeti stílus most van kialakulóban, az új anyag adta lehetőségeket most ízlelgetik az építészek.