Liapor csoport | Árjegyzék | Árusító helyek | | Letölthető anyagok

LC8/10 hézagtömör betonok, E221 esztrich

Leírás: A Liapor könnyűbetont C4/6 ill. C 8/10 minőségben, hézagtömör kivitelben a Liapor NW 1/8, vagy Liapor NW 4/8 anyagból készítjük. Ezenkívül készíthetünk un. estrich betont is, amely kopásállóbb és jobban elsimítható mint az LC 8/10 aljzateton.Tervezés: A nem vasalt szerkezetekbe pl.: aljzatbeton a Liapor beton a hőszigetelése és a súlya miatt kerülhet be. pl.:tetőtérráépítésnél. Külön statika ide nem kell. A Terc kft. és a Kontroll kft. kalkulációs programjaiban a megfelelő tételek megtalálhatók. Fontos szempont, hogy a kíírásnál a megfelelő Liapor minőség ne csak a nyomószilárdsággal, hanem pl. a fajsúllyal is meg legyen határozva, hogy a kevesebb Liaport tartalmazó receptek, amelyeknek a hőszigetelése emiatt gyengébb, (hogy olcsóbbak legyenek,) ne kerülhessenek a többiekkel összehasonlításra.


Beton receptúrák:                                                                                                                                                    A következőkben felelősségvállalás nélkül közlünk néhány hézagtömör beton receptúrát nem vasalt szerkezetekhez. Ezeket elsősorban lejtésbetonnak, aljzatbetonnak alkalmazzák,  minimum 6 cm vastagságban.                                                                                                                                                  

LC8/10 hézagtömör könnyűbeton, E221 EsztrichBedolgozás:
Az LC 8 /10 beton bedolgozhatósága megegyezik az LC 20-LC35 betonok bedolgozhatóságával.
(Kérem nézzen ott utána. ) Azonban mindenképpen fehívnám a figyelmet a szétosztályozódásra, mivel ez a Liapor (NW típus, 350 kg/m3) halmazsúlya könnyebb mint a HD típusúé.(700 kg/m3) LC8/10 hézagtömör könnyűbeton, E221 Esztrich Az ábra egy  LC 8/10 Liapor kockát mutat, amelyet gyémántkoronggal vágtak. Jól látható a Liapor golyók elhelyezkedése és belső szerkezetük.
A Liapor beton pumpálhatóságáról lsd. az estrich után.

A Liapor estrich

Estrichnek nevezzük azokat a finomszemcsés aljzatbetonokat, melynek a szemcsenagysága a 8 mm-t nem haladja meg, a finom szerkezet pedig jól elsimítható. Fontos a jó kopásállóság, emiatt a nyomószilárdság nagy.
A Liapor estrich esetén  egyrészt be kell tartani az LC 8/10 betonnál említett bedolgozási feltételeket, másrészt pedig az aljzatbetonokra vonatkozó bedolgozásiLC8/10 hézagtömör könnyűbeton, E221 Esztrich
javaslatokat is. (tágulási hézag képzés, utókezelés, estleges tapadóhíd, stb. ill. minimális vastagság – ez Liapor aljzatbetonnál min. 6 cm.)
______________________________________________________________________________
A Liapor beton pumpálhatósága:
A Liapor beton adalékmentesen nem pumpálható. A nyomás hatására a vezetékben a betonból a víz a golyók szivacsos belsejébe préselődik, és un. szárazdugók alakulnak ki a csőben.
Ezt adalékolással, folyósítószerrel, és a szétosztályozódás ellen pedig stabilizátorral, lehet megoldani, így pumpálható betont kapunk. Az egyes szerek koncentrációja az adalékot gyártó cégtől függ, és az adott adalék felhasználási útmutatójában található. Ezenkívül a Liaport előtte be lehet nedvesíteni, ill. a csöveket is át kell mosni a pumpálás megkezdése előtt.  

 LC8/10 hézagtömör könnyűbeton, E221 Esztrich  LC8/10 hézagtömör könnyűbeton, E221 Esztrich

Kérdés, hogy egy nem adalékolt betont estrich-boy pumpával fel lehet-e nyomni? Az ui. levegővel működik. Ezt sikeresen kipróbálták egy budapesti objekten. lsd. a fölső képeket.
Kb. 3 emelet magasságba ment, az estrich boy alsó levegőcsapja el volt zárva, a fölső sem volt teljesen kinyitva. A vezeték tartalmazott egy szűkítőt, ezt a pumpálás alatt fakalapáccsal ütögették, hogy ott se tömődjön el.
A pumpálható vasalt szerkezetekhez alkalmas Liapor betonokat lsd. külön fejezetben.
______________________________________________________________________________

Alkalmazás: A Liapor LC8/10 könnyűbetonokat nem vasalt szerkezetekbe alkalmazzák, ahol a könnyű súly, vagy pedig a jó hővezetés fontos. (pl. zsaluzatba öntött falak, speziális tűzálló falak, aljzatbetonok, speciális felépítésű aljzatbetonok, istállópadlók (lsd. a mezőgazdaság menűpont alatt), stb.
A Liapor beton a hangot nem csak súlyával, hanem a golyók belsejében lévő szivacsos szerkezet hangabszorpciójában is csillapítja. Ezért kiváló akusztikus tulajdonságkkal is rendelkezik. pl.: autópályák, vasutak mentén hangcsillapító un. Liadur falakat is találhatunk. (bővebben lásd a Liapor akusztikus tulajdonságai menűpontnál)