Liapor csoport | Árjegyzék | Árusító helyek | | Letölthető anyagok

LC20-LC35 vasalt szerkezeti beton

Leírás:  Az LC 20 – LC 35 típusú Liapor könnyűbetonok hézagtömör szerkezetűek, vasbeton vagy feszítetett vasbeton épületlemek előállítására. A HD típusú Liaporból készíthetőek. Ez a nagy sűrűségű Liapor különböző nyomószilárdsággal létezik. Így van HD 4/8 (5N) vagy HD 4/8 (7 N).
  Az ábra egy törési tesztet mutat LC20/22 betonnál
 


Tervezés: A Liapor vasbetont a szilárdsági osztálynak megfelelően ugyanúgy lehet figyelembe venni, mint a normál betont. Amennyiben nagyobb Liapor elemről van szó, úgy rendelkezésre áll a letölthető anyagoknál egy német nyelvű statikai segédlet, táblázatokkal. Ez már az EU-s szabványok figyelembevételével készült, a magyar nyelvű fordítása pedig folyamatban van. A Liapor és normál szerkezeti beton között a legjelentősebb különbségek: súly, elaszticitási modulus (a liapor beton kb. 2szer olyan rugalmas)


Betonreceptúrák: A következőkben közlünk néhány betonreceptúrát irányértékekkel. A receptúra jóságáért semminemű felelősséget nem vállalunk. Mindennemű kártérítési igényt kizárunk.
Amennyiben valaki minőségi bizonyítvánnyal (szállítói megfelelőségi nyilatkozattal) ellátott betont kíván vásárolni, úgy forduljon a transzportbeton  cégekhez, mint: Holcim Beton, TBG, Danúbius Beton, Wopfinger, Frissbeton, Bazalt Beton stb. Budapesten a fenti cégek rendszeresen állítanak elő ilyen jellegű betont. Vidéken a fiókvezetők vagy a budapesti anyacégnél érdeklődnek, vagy szívesen adunk felvilágosítást:T: 06-30-3568330  Halász András


Bedolgozás:
Az egyszerűbb (és olcsóbb) Liapor betonok nem pumpálhatók. A pumpában a nyomás hatására a víz a Liapor golyó belsejébe nyomódik, a beton hirtelen kiszárad, és egy “dugó”keletkezik a vezetékben. Ezt elkerülendő a pumpálható betonokat folyósító adalékkal, és a szétosztályozódás miatt  stabilizátorral kell adalékolni. A liapor golyókat és a betonvezetéket pedig előnedvesítik.
A fentiek miatt az ilyen beton valamivel drágább mint a nem adalékolt.

Az egyszerű könnyűbetonokat toronydaruval, konténerből töltik be.  Vibrálni csak rövid ideig szabad, mert szétosztályozódik. A liapor betonokat be lehet ugyan simítani, de a kötés folyamán a felső szemcsék könnyebb fajsúlyuk miatt mindig kicsit kiemelkednek a beton síkjából, ezért egy utólagos kiegyenlítéssel mindig számolni kell.

Látszóbeton felületek kiképzésére létezik öntömörödő Liapor beton is (LISA) . Magyarországon ilyet még nem állítottak elő és használtak fel.
Alkalmazás:
A szerkezeti könnyűbetonkat transzportbetonként hőhídmentes (ill. csökkentett hővezetésű) szerkezetekben  használjuk, mint pl.: kihajló erkélylemezek, egyik oldalon hűtött gerendák, stb.
Itt a könnyűbeton hővezetési tulajdonságai a lényegesek, amivel egy íso-korb betételem, vagy egy polisztirol lemezes beburkolás megtakarítható. (pl: a képen látható Bp. Király u. 8 sz. alatti épület, amelyben az erkélylemezek kb. 800 m3  Liapor betont és több millió Ft. megtakarítást jelentenek. Beruházó: Fadesa, Generálkiv: RKB, Tervező iroda: Attik-Art) Hasonló objektek a River Side Bp. lakótelep (generálkivitelező: Strabag), ill. a Bp. Lágymányosi híd budai oldalán a Torma kft. által épített lakóépületek erlélyei.
Hasonlóképpen lényeges lehet  a könnyűbeton súlya is, pl. tetőtérráépítéseknél, vagy olyan helyen, ahol pl. a szállítóeszköz teherbírása játszik szerepet. Pl.: nagyobb méretű feszített beton szerkezetek szállítása egyes esetekben előnyösebb  Liapor beton esetén.
Feszített betonelemeket Magyarországon eddig csak a Szobeton  (Szolnokon) csinált, ahol a próbadarab kiválóan szerepelt.