A Liapor könnyűbetonok előnyei

Miért jó a Liapor könnyűbeton?

A Liapor könnyűbeton LC 2- LC 45 szilárdsági minőségben gyártható. A nagy szilárdsága mellett könnyű, stabil (korrozióra kevésbé érzékeny a normálbetonnál – pl. a sós közeget sokkal jobban bírja), hőszigetelő, hangszigetelő, fagyálló, saválló (szulfátálló cementtel), lúgálló. Különböző követelményekre a receptúrákat lsd. az egyes betontípusoknál.

Referencia: Margit-híd hordozó rétege liapor könnyűbetonból készült.

Miért érdemes Liapor betont használni?

Árban a Liapor könnyűbeton drágább, több mint kétszerese a normálbetonnak. Mégis vannak olyan alkalmazási területek, ahol a Liapor könnyűbeton mutatkozik a leggazdaságosabb, legköltségtakarékosabb megoldásnak.

Az egyik ilyen példa a hőhídmentes (pontosabban csökkentett hőhidas) épületszerkezetek, mint pl. egy kihajló erkélylemez. Ennek számítógépes hőmérsékleti modelljét mutatja Liapor LC 20/22 betonra a jobb oldali ábra. Látható, hogy a belső felületi hőmérséklet messze 12°C fölött van azaz nem történik vízkicsapódás (szabványos körülmények között) Ez a megoldás a most honos polisztirolos bugyolálásnál, vagy a hőhídmegszakító betételemes megoldásnál jóval olcsóbb, egyszerúbb, gyorsabban kivitelezhető. Számos példa létezik Magyarországon is (pl. Riverside lakótelep a Dunaparton Budapesten, Aquaworld, a Lágymányosi híd budai rakpartjánál lévő épületek erkélyeinek egy része, stb.)  ahol ez a megoldás bevált. Az anyagi számításokat lsd. bővebben a szabadon letölthető menűpont alatt.

Egyéb alkalmazási példák pl. : látszó beton falak, amelyek a szendvicsszerkezetnél olcsóbbak, Liapor feszített gerendák, (ahol pl. a könnyű súly a szállítási költséget csökkenti erőteljesen,) Liapor beton hidak (ahol a kevesebb vasalás filigránabb szerkezet okozott jelentős 2-3% költségcsökkentést egy normál betonhídhoz képest, stb…

Másrészt a könnyű súly és az ehhez viszonyított nagy szilárdság és rugalmasság a mérnöki szabadságot is megnöveli, így szokatlan, merész vonalú épületek jöhetnek létre.

A kép a Rajna hidat mutatja Köln/Deutz-nál.

Liapor könnyűbeton


A Liapor beton előállítása, bedolgozhatósága a normál betonéhoz hasonló, nem igényel különleges keverőt, mint pl. a polisztirol beton. Keverős betonszállító kocsikban szállítható. A Liapor betont általában toronydarus építkezéseknél konténerből öntik a helyszínre, de létezik adalékolt pumpálható Liapor beton is. Rövid idejű vibrálással tömöríthető, (a hosszabb szétosztályozódást okoz), ugyanúgy adalékolható mint a normálbeton, a találkozási pontokon a normálbetonnal összedolgozható. Különleges igényekre öntömörödő Liapor beton is készítethető.

A statikai méretezést lsd. a mellékletekben (alkalmazási segédlet, statikai táblázatok)
Az új MSZ ENV 1992 sz.  EU norma alapján a Liapor könnyűbeton tervezhető. A szabvány módosítása folyamatban van. Német nyelvű statikai segédlet található a szabadon letölthető anyagok között.

A betonhoz szükséges liaport forgalmazzuk, de kevert formában nem árusítjuk.