Általános ismertető

kivitelezési idő a Liapor készházaknál kb. 3-4 nap egy szerkezetkész családi ház esetén. A készház falaiban a vezetékek már részben benne vannak, csak összekötésükről kell gondoskodni.
Bizonyos munkák, pl. a falak belső és/vagy külső vakolása kieshet. A tetőszerkezet előre elkészített helyre kerül, illetve ferde Liapor betonelemekkel pótolható.
Mindezek a teljes épület kivitelezési idejét jelentősen lecsökkentik, ami ha figyelembe vesszük a felvett bankkölcsönt és a fizetendő kamatokat effektív pénzmegtakarítást eredményez

garantált minőség a Liapor készházak egy másik jellemzője. Természetesen ehhez a gyártó cégről információt kell beszerezni (pl. referenciákat megtekinteni, a tulajdonosokkal beszélni, bankoktól érdeklődni,stb.) azaz csak megbízható cégtől rendeljünk. Látogassuk meg a gyárat!(lsd. gyártók listája) A gyártás minősége, az ÉMI minősítés megléte, a hőszigetelőképesség, az alkalmazott technikai megoldások a falak illesztésére, stb. a garancia arra, hogy az elemek a megfelelő minőségben (sík felületek, derékszögű szobák, függőleges falak, a betartott betonreceptúrák által garantált jó hőszigetelés, stb) kerülnek kiszállításra , felállításra.
A téglafalak hőszigetelése azonos falvastagság mellett általában gyengébb, a falakra megadott tolerancia vastagabb vakolatot igényel, a kivitelezés nagyon “kőművesfüggő”, stb…

A megfelelő ár – ami alatt egyrészt elérhető árat, másrészt azt az árat értjük, ami legjobban megéri a pénzét – a Liapor készházak jellemzője. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy a házakat belülről már nem kell vakolni, a kész falazat ára kedvezőbb a téglafalnál!! Ez a lakás négyzetméterárán is meglátszik. (Természetesen itt is érvényes, hogy több gyártótól szerezzünk be ajánlatot, hasonlítsuk őket össze.)

A tartósság: A Liapor ház éppolyan tartós, mint egy téglaház. Ezt egyéb könnyűszerkezetes házaknál amelyek állandó ápolást, karbantartást igényelnek nem lehet elmondani.


A multiterm falrendszer

A növekvő olaj és gázárak és a környezet növekvő elszennyeződése megköveteli, megkövetelné, hogy egyre energiatakarékosabb lakó és egyéb épületeket állítsunk elő. A Liapor készházak falai jó hőszigetelő tulajdonságúak, a mai hőszigetelési követelményt amely jelenleg a külső házfalra
U=0,47 W/m2K érték már egy 30 cm-es Liapor készházfal is kielégíti. Ugyanakkor azonban az alacsony energiás (0,25 W/m2K körül) és az un. “null” energiás (0,12-0,15 W/m2K körül) házak esetén ez már csak nagy falvastagság esetén lenne biztosítható.

A következő táblázat különböző vastagságú Liapor készházfalak irányértékeit mutatja. (Ezek természetesen átlagolt értékek. Konkrét értékeket az adott kiviteli terv ismeretében tud az adott gyártótól kérni.)

Így látható hogy az alacsony hőmérsékletű ház csak 50 cm vagy annál nagyobb falvastagság esetén érhető el.

 

 

 

 

A Liapor Multi Term rendszernél a teherhordó Liapor falat egy pótlólagos hőszigetelő réteggel, egy Liaver habarcsos szilárd vakolattal látták el. A hőszigetelő réteg kiválasztásánál szempont volt a környezetbarát anyag, jó páraáteresztés, nyomószilárdság (ne lehessen  az ujjam belenyomni, mert az mechanikai sérülésékre való érzékenységet jelent), jó hangcsillapítás, jó tapadás, tartósság és jó hőszigetelés.
A Liaver habarcs kielégíti ezeket a feltételeket. Ezenkívül együtt önthető a Liapor fallal, ami egy munkafázis megspórolását jelenti. A fal ennek ellenére nem olcsó a Liapor és Liaver alapanyagok ára miatt, de a kedvező tulajdonságai alapján más szendvics szerkezetekkel összehasonlítva is megéri az árát!

A 2. táblázat néhány Multi Term rendszert mutat a fikai tulajdonságaival együtt. Látható, hogy a 0,25 körüli alacsonyenergiás ház már könnyebben elérhető, de a “null energiához még további falvastagság lenne szükséges.

 

 

A TERMÉKET JELENLEG NEM FORGALMAZZUK!