KERTÉSZETI  CÉLOKRA

A liapor mint talaj a zöldség és növénytermesztés számára

 

A liapor agyaggranulátum ideális alap , zöldségek, gyógynövények, virágok, dísznövények egyéb növények termesztéséhez.

A liapor töltőanyag nem csak víztakarékos, de vízelvezető tulajdonságokkal is rendelkező anyag, amely megfelelő szellőzést biztosít.

Erre a célra kétféle terméket forgalmazunk, amelyek kémhatásukban különböznek egymástól.

Mezőgazdasági, kertészeti célokra a LIADRAIN semleges kémhatású anyagot ajánljuk. Ennek a gömbölyű, 8/16  szemcsefrakciójú változata LIAFLOOR márkanevű, ezt elsősorban drén rétegként alkalmazzák. a Liapor Hydro 4/8 KK változata pedig, amely 4-8 mm tört szemcséket tartalmaz, Liadrain márkanevű, ezt elsősorban földkeverékekben, vagy műtalajként használják.

Tetőkertes megoldásoknál gyakran alkalmazzák az építési minőséget is, azonban ekkor csak a lúgos kémhatásra nem érzékeny növények (pl.:sziklakerti növények) telepíthetők bele.

Liapor Hydro (Liadrain) – semleges kémhatású (pH=7) agyagkavicsot

 

MIÉRT JÓ A DÍSZNÖVÉNYEKNEK A LIADRAIN TALAJ?

NEM TÖMÖRÖDIK

A kemény Liapor szemcsék a földdel ellentétben nem tömörödnek. Így mindig szellősek maradnak, nem tudnak megrohadni, penészedni sem. Ezért a növény gyökereit levegősen, egészségesen tartják.

JÓ VÍZTÁROLÓ TULAJDONSÁGÚ

A szemcsék akár tört, akár egész formában a vizet jól tárolják. Ezért a hosszabb idejű távollét (pl. szabadság idején) sem okoz gondot, ill. a balkonnövényeknél az esőhiány sem probléma. Egy beépített vízszintjelzővel a megfelelő nedvesség mindig ellenőrizhető és biztosítható. A Liapor fagyálló.

IDŐBEN STABIL, KÖRNYEZETBARÁT

A Liapor golyók, vagy tört részek kiégetett agyagból vannak, semmilyen más vegyi anyagot nem tartalmaznak, időben a tulajdonságuk nem változik. Ezért megfelelő előkészítés után újrafelhasználhatók. A Liapor tűzálló, így pl. egy egyszerű vízgőzös hevítéssel a kártevők elpusztíthatók.

VÍRUS, BAKTÉRIUM ÉS KÁRTEVŐ MENTES

Mivel a Liapor mesterségesen előállított anyag, semmilyen kártevőt nem tartalmaz. Így a dísznövény ellenőrzött körülmények közé kerül.

KÖNNYŰ

A Liapor Hydro 8/16 fajsúlya kb. 350 kg/m3 ami egy nagyobb betontálca feltöltése esetén jelentős súlymegtakarítást jelenthet. De már egy Liaporos talajkeverékeknél is jelentős súlymegtakarítást érhetünk el.