Liapor csoport | Árjegyzék | Árusító helyek | | Letölthető anyagok

Feltöltések Liapor ömlesztett anyaggal

Üregek, nagyobb szinteltérések feltöltése

A képen tartva az egeret ez a szöveg jelenik meg Egy feltöltéssel szemben sok követelmény lép fel: a padlószintet a megfelelő magasságra hozni, hő- és hangszigetelni, a megfelelő páradiffúziót biztosítani, valamint rovaroknak, rágcsálóknak nem szabad “szállást” biztosítania, és a gombásodással, penészesedéssel szemben is ellenálló kell hogy legyen, stb…
A Liapor feltöltések ezeket az igényeket kiválóan kielégítik, az üregeket hiánytalanul kitöltik és a stabilitásuk az idők múltával sem változik. (Nem úgy mint pl. a salak feltöltések esetén, ahol a salakszemcsék összetörnek a használat folyamán) A feltöltés a hőszigetelés mellett megfelelő hőkapacitással is rendelkezik.


Különösen alkalmasak a műemlékvédelemben (pl. boltívek feltöltése – pl. a Magyar Nemzeti Múzeumban, (2004 kivitelező MASZER Generál Rt) vagy a volt Ludovika épülete Budapesten(2005 kivitelező Magyar Építők)) Tetőtérbeépítéseknél hasonlóan jó eredmény érhető el. A száraz anyag egyszerűen kezelhető, bedolgozható. A bedolgozás folyamán nem viszünk be vizet, mint pl. egyéb könnyűbeton termékek esetén és a Liapor réteg “átlélegzik”. A feltöltés folyamata egyszerű (A Liapor silós kocsiból befújásra kerül) és gyors, nem úgy mint más könnyűbeton termékeknél, ahol nagyobb 25 cm-t meghaladó vastagság esetén több rétegben kell betonozni, megfelelő száradási, ill. kötési időket figyelembevéve, ami több munkát, több időt jelent. A Liapor jól alkalmazható csővezetékek csatornáinak feltöltésére is, mert javításkor egyszerűen eltávolítható. A képen tartva az egeret ez a szöveg jelenik meg


A képen tartva az egeret ez a szöveg jelenik meg Üregek feltöltéséhez a zsákos (mert az 0,5% alatti víztartalmú) Liapor NW T 4/8 SA 50 l jelzésű anyagot ajánljuk. (Különösen nagyobb mennyiségek esetén az ömlesztett anyag is megfelelő, ami azonban a szabadban tárolt, és 3-5 % víztartalommal rendelkezhet.Mivel azonban jól átszellőzik, könnyen kiszárad, de a kiszáradási időt biztosítani kell.) A Liapor NW T 4-8 SA 50 l fizikai tulajdonságait az alábbi táblázat mutatja:

Liapor NW T 4-8 feltöltés egység érték
Szemcsenagyság mm 4-8 kerek
Száraz halmazsűrűség kg/m3 290-390
Szállítási víztartalom % max. 0,5
Hővezető képesség (λ) W/mK 0,079
Páradiffúziós ellenállási tényező (μ) 3
Értékelt lépészaj csökkentés (Δlw))
(13,4 cm konstrukciós magasság esetén) dB 34-ig
Tűzállósági osztály A (nem éghető)


Liapor szintkiegyenlítés

A képen tartva az egeret ez a szöveg jelenik meg A Liaporos szinkiegyenlítéskor a feltöltés magassága 1-4 cm között van, azaz jóval kevesebb mint az üregek feltöltése esetén. Ilyen felhasználási területek a párnafák közti feltöltések parkettázásnál (pl. a Parlament rekonstrukciójánál- kivitelező Révész kft.), vagy a szárazpadló, “szárazestrich” ill. forgácslap padló alatti teherelosztó feltöltések. A Liapor fit nyomószilárdsága a szintén használatos habbeton törmelék nyomószilárdság felülmúlja.


Üregek feltöltéséhez a zsákos (mert az 0,5% alatti víztartalmú) Liapor NW T 4/8 SA 50 l jelzésű anyagot ajánljuk. (Különösen nagyobb mennyiségek esetén az ömlesztett anyag is megfelelő, ami azonban a szabadban tárolt, és 3-5 % víztartalommal rendelkezhet.Mivel azonban jól átszellőzik, könnyen kiszárad, de a kiszáradási időt biztosítani kell.) A Liapor NW T 4-8 SA 50 l fizikai tulajdonságait az alábbi táblázat mutatja:

Liapor fit feltöltés egység érték
Szemcsenagyság mm 1-4 (kerek és tört)
Száraz halmazsűrűség kg/m3 400-500
Nyomásfeszültség 10 % zömítésnél t/m2 52
Szállítási víztartalom % max. 0,5
Hővezető képesség (λ) W/mK 0,091
Páradiffúziós ellenállási tényező (μ) 3
Értékelt lépészaj csökkentés (Δlw))
(13,4 cm konstrukciós magasság esetén) dB 28-ig
Tűzállósági osztály A (nem éghető)

A képen tartva az egeret ez a szöveg jelenik meg


Feltöltésként használhatunk Liapor estrich, vagy Liapor egykomponensű beton rétegeket is. Ezeknek a receptúráját és tulajdonságaikat lsd. a Liapor betonok fejezetnél.