Liapor csoport | Árjegyzék | Árusító helyek | | Letölthető anyagok

Liapor falazó blokk

Miért jobb a Liapor falazat egy porózus égetett kerámia, vagy egy habbeton falazatnál?

Jó hőszigetelő. Egy Liapor külső falazóblokk λ = 0,12 – 0,14 W/mK hőszigetelőképességű anyagból készül.(A konkrét értékeket lsd. az egyes Liapor falazóblokkoknál) Ezt a hőszigetelőképességet javarészben maga a Liapor beton biztosítja, nem a légrésses szerkezet. Az égetett kerámia ezt az értéket nem éri el. A hőszigetelőképességet ennél egy függőleges légréses szerkezet biztosítja, amelyre merőlegesen a hőszigetelés jó, de amelyre párhuzamosan nem annyira jó. Így az égetett kerámia függőleges irányban az alapból a hideget fölvezetheti, aminek az eredménye az alsó sarkok nem kellő hőszigetelése, és ezért penészesedése lehet. Ez a Liapor falazóblokkoknál nem fordul elő. Jó hőszigetelő


Jó páraáteresztő tulajdonságú: A Liapor falazóblokkok nem hézagtömör betonból készülnek, azaz az egyes Liapor szemcsék között a tér nem teljesen zárt. Másrészt maga az agyaggolyó is légáteresztő, mert a belső porózus szerkezet a klinkerhéj repedésein keresztül „lélegzik”. Így a külső falak páraáteresztő képessége igen jó, meghaladja az égetett kerámia termékekét.


Nem nedvszívó: Az ábrán különböző téglafajtákat 12 óra hosszat ca. 5 cm mélyen vízbe merítettünk. (habbeton, porózus égetett kerámia, Liapor, égetett kerámia, és salakbeton,) Látható, hogy a Liaporban a víz nem emelkedik, azaz nincs kapilláris hatás.

Nem nedvszívó


Tűzálló, fagyálló Tűzálló, fagyálló: A tűzállóságot a Liapor szemcse biztosítja, és elsősorban az adott cement minősége határozza meg. Mivel a Liapor jó hőszigetelő, a tűzállóság a normál betonhoz képest sokkal jobb. A fagyállóság, amelyet a DIN és az Önorm szabványok szerint állapítottak meg, megint csak annak köszönhető, hogy a Liapor golyókban nen jön létre a kapilláris hatás, azaz a golyóban lévő pórusok átmérője nem állandó. Ilyet a habbeton elemek, vagy egy porózus égetett kerámia tégla nem tud! Így a Liapor falazóblokk nedves területeken (ártérben, föld alatt, pl. lakó-pinceszint, stb) való építkezéseknél nélkülözhetetlen!


Jó hangszigetelő: A hangcsillapítás az építésben elsősorban a beépített anyag tömegével, azaz súlyával történik. Ezért, minél nehezebb egy anyag, annál jobban csillapítja a hangot. A Liapor esetében a hangcsillapítás a súlyon kívül abszorpcióval is történik, azaz a golyóban lévő pórusos szerkezet elnyeli a hangot. Ezért már kisebb súllyal és vékonyabb filigránabb szerkezettel is elérhető a megfelelő hangcsillapítás! A Liapor-phon hangcsillapító közfalak már 12 cm vastagságban is elérik az 52 dB csillapítást! (lsd. a liapor-phon táblázatot) Így nem szükséges a hangszigetelő falak alá külön teherhordó erősítés, és jelentős négyzetméterben mérhető területi megtakarítást is elérhetünk! Ilyen tulajdonságokat sem az égetett kerámia, sem a mészhomok tégla nem produkál!


Jó mechanikai tulajdonságok, jó felületi tulajdonságok: A Liapor blokkok jól fúrhatók, véshetők. Nem törik szét, mint az égetett kerámia termékek. Falazáskor kézi vídiabetétes fűrésszel is vághatók. A Liapor falba belevert szög stabil, nem kell dűbelezni. A Liapor falazóblokkok kicsit érdes felülete stabil, nem porzik, mélyalapozni nem kell (mint egyes habbeton fajtákat). A felületre a vakolat kiválóan tapad.( a nagy vízszívás miatt elő kell nedvesíteni – ezt minden égetett kerámia, habbeton, stb. falazatnál tanácsos megtenni) Jó mechanikai tulajdonságok, jó felületi tulajdonságok


A falazóblokkok ára: Való igaz, hogy egy falazóblokk Liaporból kb. 20-80 %-al drágább mint a hasonló nagyságú égetett kerámia termék. Ezek egy adott ház esetén költségtöbbletet jelenthetnek.

Ha egy családi ház építési bekerülési költsége pl. 25 millió, akkor a szerkezetre eső rész durván a fele, azaz 12,5 millió, a falazásra eső rész pedig ennek kb. a negyede azaz kb. 3,1 millió Ft.. Ebből az téglákra eső anyagrész szállítás nélkül durván 1,2 milló Ft. Ha ezt megnöveljük átlag 33 %-al, akkor 1,6 millióba kerülnek a falak.( 400 eFt plusz.) Ez az egész házra vetítve 0,4/25= 1,6%-os áremelkedést jelent.

Ha ugyanakkor megvizsgáljuk, hogy az 1,6 % plusz költségért mit kaptunk, azaz mennyivel jobb tulajdonságú lett a fal hőszigetelésben, hangcsillapításban, páraáteresztésben mint egy égetett kerámia, akkor azt mondhatjuk, a változások meghaladják az 1,6 % plusz költséget, azaz a Liapor falazóblokk jobban megéri az árát!


A Liapor 100%-ig környezetbarát A Liapor 100%-ig környezetbarát. Mivel a duzzasztott agyaggolyó az agyagon kívül semmilyen más vegyi anyagot nem tartalmaz, ezért egy egészséges lakásklímát biztosít. A visszabontott falazóblokk könnyen összetörhető, és újból feldolgozható könnyűbetonnak.