Liapor csoport | Árjegyzék | Árusító helyek | | Letölthető anyagok

Alapanyag

Előállítás

A képen tartva az egeret ez a szöveg jelenik meg A Júra földtörténeti korban, kb. 180 millió évvel ezelőtt kialakult üledékes, szerves anyag tartalmú agyagot kibányásszák, majd homogenizálják és apró darabokban a forgó klinker kemencében 1200 °C hőmérsékleten kiégetik.


Itt először az agyagdarabok megszáradnak, majd a külső felület megolvad. A hő befelé haladásával a belső rész szervesanyag tartalma kiég, a keletkező gázok az agyagdarabot felfújják, majd a köpenyt felszakítva távoznak. Így a kihűlt golyó külső kemény klinkeres héjjal és egy pórusos belső szerkezettel rendelkezik. A képhez tartozó felirat


A Liapor duzzasztott agyagkavics A Liapor duzzasztott agyagkavicsot többféle fajsúlyban, többféle szemcsenagyságban, törten, vagy egészben, vagy a kettő keverékében állítják elő.


Tulajdonságok

könnyű
A duzzasztott agyaggolyó halmazsűrűsége 300-800 kg/m3 súlyig terjed, típustól függően.
A sűrűségi osztályt a névben az NW (350-390 kg/m3) ill. a HD (5N) (690-710 kg/m3) jelzi, nálunk elsősorban ezt a két típust forgalmazzuk.
Az ömlesztett anyag halmazsűrűsége kisebb mértékben függ a szemcsenagyságtól is.

szilárd
A szemcsék a külső klinkerburkolat és a belső „kitámasztás” valamint a közel gömb alak miatt, nagy szilárdsággal (2-8 N/mm2) rendelkeznek. Ezért nagy szilárdságú vasalt szerkezeti betonok előállítására is alkalmasak (LC 20-55)

jó hőszigetelő
A  halmazsűrűség függvényében a hőszigetelő képesség ( λ = 0,079-0,8 W/mK) nagyon jó.  Így ennek megfelelően az ebből az anyagból készült könnyűbeton is jó hőszigetelő képességű (λ= 0,11-1,2 W/mK)

tűzálló
Mivel az anyagot 1200 °C-on égetik ki, ezért a tüzállósága igen jó.

saválló
A kemény klinkerburkolat savállóvá teszi, így pl. az istállókban ideális alapanyag. (A tömény sósav marja.) Szulfátálló cementtel szulfátálló beton készíthető.

lúgálló
A lúgállóság megfelel a klinker bevonatok lúgállóságának.

fagyálló
A Liapor maga is fagyálló, és a belőle készült betontermékek is azok.

hangelnyelő
A Liapor termékek és az abból készült betonok a hangcsillapító, hangelnyelő tulajdonságukat nem csak a súlyukkal érik el, mint azt általában a falazóelemek, betonok teszik, hanem a Liapor golyó belső pórusos része is hangelnyelő tulajdonságú. Így a szükséges hangcsillapítás vékonyabb, könnyebb falakkal, födémekkel elérhető.

higénikus
Vízzel szemben a Liapor közel semleges, nem korhad, nem penészedik, teljesen szagtalan.

környezetbarát
A Liapor szemcse tiszta agyagot tartalmaz, azaz csak a természetben előforduló anyagokból áll, semmiféle műanyagot, vagy egyéb bomló , vagy más egészségkárosító anyagokat nem tartalmaz.
Mivel a sok energiát kívánó előállítás megújuló energiaanyagok (fa olaj és fűrészpor)  elégetésével történik, a Liapor agyagkavics megkapta az osztrák környezetvédelmi hivatal “kék angyal” oklevelét.( Lsd. a letölthető anyagoknál.)
Környezetbarát