Liapor csoport | Árjegyzék | Árusító helyek | | Letölthető anyagok

A multiterm falrendszer

A növekvő olaj és gázárak és a környezet növekvő elszennyeződése megköveteli, megkövetelné, hogy egyre energiatakarékosabb lakó és egyéb épületeket állítsunk elő. A Liapor készházak falai jó hőszigetelő tulajdonságúak, a mai hőszigetelési követelményt amely jelenleg a külső házfalra
U=0,47 W/m2K érték már egy 30 cm-es Liapor készházfal is kielégíti. Ugyanakkor azonban az alacsony energiás (0,25 W/m2K körül) és az un. “null” energiás (0,12-0,15 W/m2K körül) házak esetén ez már csak nagy falvastagság esetén lenne biztosítható.

A következő táblázat különböző vastagságú Liapor készházfalak irányértékeit mutatja. (Ezek természetesen átlagolt értékek. Konkrét értékeket az adott kiviteli terv ismeretében tud az adott gyártótól kérni.)

 52_20060803yq9c  Így látható hogy az alacsony hőmérsékletű ház csak 50 cm vagy annál nagyobb falvastagság esetén érhető el.

 


A Liapor Multi Term rendszernél a teherhordó Liapor falat egy pótlólagos hőszigetelő réteggel, egy Liaver habarcsos szilárd vakolattal látták el. A hőszigetelő réteg kiválasztásánál szempont volt a környezetbarát anyag, jó páraáteresztés, nyomószilárdság (ne lehessen  az ujjam belenyomni, mert az mechanikai sérülésékre való érzékenységet jelent), jó hangcsillapítás, jó tapadás, tartósság és jó hőszigetelés.
A Liaver habarcs kielégíti ezeket a feltételeket. Ezenkívül együtt önthető a Liapor fallal, ami egy munkafázis megspórolását jelenti. A fal ennek ellenére nem olcsó a Liapor és Liaver alapanyagok ára miatt, de a kedvező tulajdonságai alapján más szendvics szerkezetekkel összehasonlítva is megéri az árát!

A 2. táblázat néhány Multi Term rendszert mutat a fikai tulajdonságaival együtt. Látható, hogy a 0,25 körüli alacsonyenergiás ház már könnyebben elérhető, de a “null energiához még további falvastagság lenne szükséges. 52_20060803FUQT

Megállapíthatjuk, hogy a Multi term rendszerek már az egyik legfejlettebb, jövöbe mutató építési technológiát képviselik.